Trött!

Nätterna fortsätter med uppvak flera gånger, några snabba där det räcker med lite gungning och nån där det kan ta upp till en timme att få henne att somna om. 


När Astrid var liten så åt hon ungefär var 3dje timme och det hade jag absolut inga problem med. För även om det var uppvak på natten så kunde vi vila och gosa under dagen. 

Astrid är en aning mer aktiv sedan dess och nu är det att vara vaken från ungefär 6 på morgonen, eventuellt nån liten vila till. Sen är det full fart hela dagens tills Astrid somnar vid runt 8 på kvällen. Ungefär 1 gång om dagen vilar hon, kan vara en kvart till en timme och även om man bara slappar och vilar den stunden så ger det ingen större effekt. 

Så uppe hela långa dagar för att sedan få en störd sömn med flera uppvak. Hinner knappt somna innan hon vaknar igen. Denna 8 månaders fas, tänder eller vad detta än beror på har hållit på i några veckor nu och när det ska vända igen vet jag inte men är väldigt efter längtat! Jag längtar efter att få sova ut på riktigt igen, få en god natt sömn och vakna till en pigg och glad bebis. 

Sen vi gick upp vid halv 8 imorse har Astrid lekt men mest gnällt och skrikt. Ingenting som duger idag tydligen! Men nu har hon somnat här i min famn så ska bädda ner oss här tillsammans i soffan. Bara gosa och passa på att vila lite jag också. 

Denna helgen har minst sagt vara tuff och jag är helt utmattad. Märker av att Tobbe haft natta helg och inte kunna ta Astrid så mycket. 2 förmiddagar har han dessutom framför sig att jobba men hellre det än 12 timmars pass. 

Det må vara lite tufft just nu, men hon är värd allt slit. Allt blir bra när man får chansen till en gosig stund som denna eller när hon piggar upp en med sitt bus. 


Astrids måltider

Jag har aldrig varit den personen som tycker om att laga mat men som förälder har man inte mycket annat till val. Man kan inte skippa att fixa en måltid bara för att man inte orkar och ta en macka istället. Kravet till att laga mat i varje dag, servera så väl som frukost, lunch och middag ökar varje dag som Astrid blir äldre. 


Vi ammar enbart 1 gång om dag och även det tillfället är påväg att tas bort. Hon äter inte någon helt mättade måltid än så hon får även ersättning vid eller mellan målen. 

Vad ska man då ge till henne, som passar mitt inte så stora matlagning intresse och Astrids behov. Burkmat är enkelt att bara värma till och hade varit perfekt för oss men jag vill hellre ge Astrid av våran mat. Misstolka mig inte, burkmat är super bra vid tids brist eller när man ska iväg någonstans. 

Nästa dilemma är att Astrid inte längre vill bli matad med sked. Hon vill hellre sitta och plocka med maten och äta själv. Funkar inte riktigt med mixad mat som vi har laddat upp med i frysen eller bara den simpla frukosten som en tallrik gröt. 

Ägg, finns massor man kan tillaga med ägg. Men blir lite enformigt om hon ska äta saker med innehåll av ägg varje dag.

Gårdagens meny blev i alla fall:
Frukost: Gröt och smörgås med leverpastej.
Lunch: Fiskbullar med potatis och morötter.
Middag: Farmargryta (burkmat) 


Potatis och morötter med fiskbullar till både plock och stöd matning med mosat på sked.

Tips på annan, framför allt plock mat att ge till dess små:


🍽 Banan plättar 
🍽 Omelett  
🍽 Smörgås med leverpastej, ost eller mjukost 
🍽 Grötpinnar 
🍽 Skrivad eller riven frukt 
🍽 Ärtplättar
🍽 Kikärtsbiffar 
🍽 Matmuffins
🍽 Kokt torsk
🍽 Kokt kyckling
🍽 Fisk bullar
🍽 Köttfärssås

Potatis i stavar och penna pasta funkar bra till plock, ris går när de lärt sig pincep greppet. Kokta grönsaker som morot, broccoli och ärtor passar bra till middagarna. 

Kryddor, lök och vitlök ska man inte vara rädd att använda. Undvik att salta maten bara. 

I stort sett kan de små äta precis det vi äter så många gånger får Astrid av våran mat, minus sålt. Är det inte plock vänligt så mosas det. 

Frys in! Ladda upp i frysen med mat. Gör till exempel kikärtsbiffar och frys in. Får snabbt och lätt att tina upp inför varje måltid. 

Räkna med mycket städ och tvätt efter mål tid! 


Pasta med kokt kyckling, broccoli och ärtor.

Jobbig natt

Natten har varit jobbig, Astrid vaknade så tog henne och bytte blöja. Går ut i köket för att bland en flaska med henne i famnen. Ser inte hur mycket vatten jag häller upp så var tvungen att tända lampan. Såg ingenting då heller för blev bländad, vänder ryggen mot lampan och ser att jag hällt upp till 150. Ska då sätta ner flaskan på grund av att jag måste släcka lampan igen så jag kunde se lite i alla fall men jag missar bänken och flaskan åker i golvet. 


Jag lägger en handduk men den räckte inte långt. Astrid skrek och var massa ledsen så bestämde mig för att natt henne först och torka sen. Nytt försök med vattnet med lyckats alltså få det för varmt 2 gånger. 

Gav henne flaskan hon åt lite och troligtvis på grund av allt stå hej så somnade hon självklart inte om. Lade kvar i min famn med världens störta öppna ögon. Så fick sitta och vagga henne till sömns vilket kändes som evigheter. 

Hon var precis på att somna när man hör ett gäng snorungar utanför. Astrids ögon öppna igen och snorungarna var ju inte tysta heller utan slog sönder något utanför. Få henne att somna helt kommer tog ett och sen hade jag en stor pöl av vatten att torka upp efter det. Dessutom ont i nacken på grund av hur jag satt och fruktansvärt trött var jag orkade knappt hålla ögonen öppna.

Somnade till slut, sov cirka 40 minuter och sen vaknade hon igen. Tog dock bara en kvart att få henne att sova. Så att man är en aning trött och sleten idag minst sagt. Men än hsr vi hunnit med massa bus, frukost och nu ligger hon här bredvid och sover så gott. Vad denna dagen mer väntar får jag helt enkelt se. 

Igår köpte vi föresten en läragå-vagn till Astrid så det är en ny favorit här hemma. Kul med ljud och ljus sen kan vi ha den i tre lägen. Återstår att se när hon börjar använda den som en läragå-vagn, stå kan hon men sen ska hon bara bli lite stadigare och lära sig att ta lite steg framåt.