Vikten av att laga egen barnmat

Den långa diskussionen om man ska laga egen barnmat och om det är rätt eller fel att ge burkmat, tar aldrig slut och alla tycker och tänker olika. Så jag tänkte jag skulle förmedla mina tankar och hur vi gör med Astrid.


Från 4 månader så börjar vi introducera mat till Astrid och vi började smått med potatis, morot och broccoli puré. Hemma gjorda sådana, bara koka dessa ingredienser och sedan mosa dem och tillsätta antingen bröstmjölk eller ersättning samt någon form av smör eller olja. Frös in detta i iskuber, perfekt mängd och tinar snabbt. Vi gav också Sempers pulver gröt med en klick katrinplommon puré som vi köpte. En burk med katrinplommon hann hon inte äta upp innan den blev dålig så även detta fröst vi in i iskuber. 

Från 6 månader ökade vi på med lite annat som främst kyckling men också annat som till exempel stek. Utifrån vår mat som vi lagade kunde vi göra varianter till Astrid och mixa ihop det. Hon kan ju trots allt äta nästan allt som vi gör, viktigaste för oss var att undvika saltet bara. Resten som inte rekommenderas för barn under 1 år äter vi ändå inte här hemma. 

Här vid denna tiden på började vi också lite smått med plockmat. Hon tyckte det var intressantare att plocka själv med maten istället för att bli matad med sked. Läskigt men det gick bra och vi började med sådant som leverpastej och typ kokta morötter och potatis i stavar. 

Jag ska inte ljuga och säga att detta har kommit automatiskt för jag tyckte det var jätte svårt med allt som gäller mat till Astrid. Vad får man ge och vad får man inte ge? Men sen vi började så här man blivit mer bekväm och inte varit rädd för att ge henne mat. 

Från det att Astrid blev 8 månader har vi försökt få in rutiner till att äta frukost, lunch och middag. Det vill säga 2 lagade middag om dagen.

Nu är hon snart 10 månader och hennes måltider består främst utav plockmat och hon klarar av mindre bitar än just bara stavar. Det mesta går att ge som plock, svårast är väl de minsta så som ris, delade spagetti och typ majs. Men allt efter som hon blir bättre med pincett greppet så går det också bättre. Med plockmat blir det dock mycket kladd, men bli matad med sked är hon inte så förtjust i. Även frukosten blir mycket plock då hon har vägrat gröt nu några månader. Smörgås, olika pålägg, ägg olika former och frukt är populärast här hemma.

Men att ha en tillagad middag 2 gånger om dagen krävs också en del. Men oftast går det bra att Astrid äter våran middag på kvällen. Oftast blir det också över så blir perfekt till att äta som lunch dagen efter! Men till de gånger där det inte finns mat till henne eller att den inte är anpassad för henne så passade det perfekt med en burkmat. 

Vikten av att tillaga egen barn mat tycker jag inte är jätte stor trots allt. Det spelar ingen roll om barnen äter hemma tillagat eller burkmat. Det viktigaste är att barnet får mat och all de näring som de behöver. Däremot så är det så mycket billigare att laga eget, för i längden kostar burkmat massor! Jag menar ska jag och Tobbe äta potatis till middag så gör det ingen större skillnad som vi gör 2-3 potatisar extra till Astid. Däremot är det så skönt ibland att bara ta en burk mat, slänga in i mikron och servera. Det är minsann inte alltid man hsr tiden eller orken till att göra något eget. Samt när man ska iväg och man bara kan ta en klämmis med sig.

Vi har inte än på börjat ge mellanmål då Astrid fortfarande äter 4-5 flaskor ersättning också varje dag. Men det kommer också inom sin tid att vi börjar med sådant. 

Vi alla gör olika, så hör gör vi! Detta är den metoden vi anser är mest passande för Astrid. Alla barn är olika och det måste man ha i åtanke.