Att vara mamma

Jag kunde inte vara gladare än vad jag är nu! Har den finaste familjen med en sambo som alltid ställer upp och stöttar samt en dotter så snäll och rar. Dessa två sprider en sån lycka och kärlek hos mig, jag skulle inte valt det mot något annat. 


Att just jag skulle få chans och äran till att bli en mor kom snabbare i livet än någonsin trott. Men det gör absolut ingenting och jag har omfamnat denna möjligheten och kämpar varje dag för att vara den bästa möjliga mamman till min älskade Astrid.

Att vara mamma innebär så mycket, det innebär först och främst att alltid finnas till hands. Amningen är den störta delen i vår vardag, där äter Astrid, finner trygghet och där nattas hon bland annat. Här i mitt knä ligger hon i timmar och det är bland det bästa jag vet. 

Men det innebär också att jag får kämpa med mig själv! För att gå i flera månader och känna att min kropp den är inte min och jag måste anpassa den efter Astrid. De där klänningar som hänger i garderoben, alla de tröjor och alla underkläder de är ett minne blott för de passar inte vid amning. Istället får man använda det som går, sletna, urtvättade linnen som duger till att ta fram tutten ur. Få fläckar av bland annat läckande bröst mjölk och spya. 

Tänk dig att 5 dagar i veckan få ligga i en blöt pöl av bröstmjölk. För antingen  har Astrid kladdat så mycket vid amningen att mjölken rinner längst hela sidan på en och landar på madrassen. Men inte bara det aldrig kunna sova utan bh eller linne, för måste ju ha på dem amningsinläggen. Som oftast ändå hamnar åt sidan medan man sover och dygn sur i både bh och lakan. 

Att vara mamma innebär att sätta hennes behov först och det gör jag med glädje. Här ätas, nattas, leks, tränas, byts blöja, badas, tvättas och går ut efter Astrids tyckte och behov. Hennes behov blir uppfyllda och hon är alltid så pigg och glad, en mammas hjärta smälter! Här både gnälls och gråter men framför allt ler och skrattas. 

Men den där tiden till sig själv, att ställa sig och se över en själv, vart tog den vägen? Världens snällaste bebis kan också vara krävande. Sova på dagen det gör vi bara i mammas famn, att bara tanken av att lägga ifrån henne och få lite egen tid om så bara en liten stund finns inte. "Det är bara att lägga ner henne och låta henne va", det är faktiskt inte så lätt. Hade jag gjort så hade mitt barn inte fått så mycket som 10 minuter sömn på en heldag. Jag försöker varje dag att få henne sova själv men jag måste låta henne få lite vila också så då blir jag fast med henne i knät. Jag hinner inte ens lägga ifrån mig henne utan hon vaknar direkt och finner inte ro igen förutom vid tutten.

Att amma innebär så mycket, som bland annat kärlek, närhet och mat. Men det innebär också att man blir fast. Vill jag sluta amma? Både jag och nej, jag älskar amma och det är bara en sån kort tid av Astrids långa liv och kommer sakna de stunderna så mycket!! Samtidigt känns det som om det börjar bli alldeles för mycket just nu och jag känner en stor inre stress i tillvaron. Sluta amma tror jag skulle underlätta för detta så jag är kluven i vad jag vill och ska göra. 

------------------------
------------------------

Skrev detta inlägget för cirka 2 veckor sedan, men jag publicerade inte det. Jag kände att jag fick inte riktigt ut hur jag kände. Kunde inte riktigt beskriva heller hur jag kände och det blev istället nästan ett gnäll inlägg, vilket inte var min mening. 

Bland all bebis lycka kan man inte alltid må topp och när jag på började detta inlägg kändes allt för mycket. Astrid gick nog igenom en fas och hade henne på mig hela tiden! Fann inte nån tid för mig och allt runt om kring blev så stressigt! Asrid, tanken på förskolan, min skola och allt annat som skedde runt om kring. Fick samla mig, ta en sak i taget och idag mår jag bättre. Man får finna sitt egna sätt som mamma att ta sig an allt som händer och ibland kan det bli för mycket. Men fick mycket stöd från Tobbe också så det är skönt att man inte är ensam. Amningen har jag inga planer på att sluta med riktigt än, så vi fortsätter med våra nya stunder. 

Att vara mamma till Astrid är trots alla tuffa dagar det bästa någonsin och hon livar upp vardagen på bästa möjliga sätt. ♡♡ Aldrig skulle jag vilja ha det annorlunda än vad jag har det med min älskade familj.