Astrids måltider

Jag har aldrig varit den personen som tycker om att laga mat men som förälder har man inte mycket annat till val. Man kan inte skippa att fixa en måltid bara för att man inte orkar och ta en macka istället. Kravet till att laga mat i varje dag, servera så väl som frukost, lunch och middag ökar varje dag som Astrid blir äldre. 


Vi ammar enbart 1 gång om dag och även det tillfället är påväg att tas bort. Hon äter inte någon helt mättade måltid än så hon får även ersättning vid eller mellan målen. 

Vad ska man då ge till henne, som passar mitt inte så stora matlagning intresse och Astrids behov. Burkmat är enkelt att bara värma till och hade varit perfekt för oss men jag vill hellre ge Astrid av våran mat. Misstolka mig inte, burkmat är super bra vid tids brist eller när man ska iväg någonstans. 

Nästa dilemma är att Astrid inte längre vill bli matad med sked. Hon vill hellre sitta och plocka med maten och äta själv. Funkar inte riktigt med mixad mat som vi har laddat upp med i frysen eller bara den simpla frukosten som en tallrik gröt. 

Ägg, finns massor man kan tillaga med ägg. Men blir lite enformigt om hon ska äta saker med innehåll av ägg varje dag.

Gårdagens meny blev i alla fall:
Frukost: Gröt och smörgås med leverpastej.
Lunch: Fiskbullar med potatis och morötter.
Middag: Farmargryta (burkmat) 


Potatis och morötter med fiskbullar till både plock och stöd matning med mosat på sked.

Tips på annan, framför allt plock mat att ge till dess små:


🍽 Banan plättar 
🍽 Omelett  
🍽 Smörgås med leverpastej, ost eller mjukost 
🍽 Grötpinnar 
🍽 Skrivad eller riven frukt 
🍽 Ärtplättar
🍽 Kikärtsbiffar 
🍽 Matmuffins
🍽 Kokt torsk
🍽 Kokt kyckling
🍽 Fisk bullar
🍽 Köttfärssås

Potatis i stavar och penna pasta funkar bra till plock, ris går när de lärt sig pincep greppet. Kokta grönsaker som morot, broccoli och ärtor passar bra till middagarna. 

Kryddor, lök och vitlök ska man inte vara rädd att använda. Undvik att salta maten bara. 

I stort sett kan de små äta precis det vi äter så många gånger får Astrid av våran mat, minus sålt. Är det inte plock vänligt så mosas det. 

Frys in! Ladda upp i frysen med mat. Gör till exempel kikärtsbiffar och frys in. Får snabbt och lätt att tina upp inför varje måltid. 

Räkna med mycket städ och tvätt efter mål tid! 


Pasta med kokt kyckling, broccoli och ärtor.